Ev satışları ile kiracıların yasal haklarında bazı değişikliklşer meydana gelebiliyor. Kanun ile beraber evi satın almak için ciddi yatırımlar yapanlara bazı haklar verilebiliyor. Ancak evde bulunan kiracıların bazı hakları da yasa ile güvence altında tuıtuluyor. Peki yeni ev sahibi mevcut kiracının durumunda ev satışında ne gibi değişiklikler meydana gelebilir? Yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkar imkanı var mı?
YENİ EV SAHİBİ OĞLUM OTURACAK DİYEREK KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?
Yeni ev sahibinin mevcut kiracıyı evden çıkarma imkanı belirli şartlar ve usullerin yerine getirilmesi koşuluyla mümkündür. Evi satın aldıktan sonra ilk 1 ay içerisinde yeni ev sahibi kiracıya yazılı bildirimde bulunarak oğlunun evde oturacağı gerekçesi ile evi boşaltmasını talep edebilir. Belirtilen süre sonun ise yeni ev sahibi geçmişten gelen kira sözleşmesini bu gerekçe ile dava açarak sona erdirebilir. Bu şekilde kiracının evden tahliye edilmesi ve kiracının da buna direnememesi mümkündür. Ancak yine de kanun suistimallere karşı kiracıları korumaktadır.
Yeni ev sahibi oğlunun oturacağı gerekçesi ile kiracıyı evden çıkardıktan sonra bunun haricinde evin kullanımında bulunamaz. Ne gerekçe ile olursa olsun kiracının boşalttığı ev bir başkasına 3 yıllık süre içerisinde kiralanmaz. Ev sahibi bu kuralı görmezden gelir ve kiracıyı evden çıkarmak için oğlunu bahane ederse o zaman kiracının tazminat hakkı doğacaktır.
Kiracı kendisine yapılan yazılı bildirim ve mahkeme kararı sonucu evden çıkmış ise ev sahibi bu tahliye sebebine riayet etmekle sorumludur. Eğer evin bir başkasına kira verildiği tespit edilir ve eski kiracı da bu konuda şikayetçi olursa ev sahibi tazminat ödemeye mahkum edilir. Ev sahibi eski kiracısını mağdur ettiği gerekçesi ile 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalır.
Kaynak: emlak365. com