Miras yoluyla gayrimenkullşerin devredilmesinde en çok yaşanan sorunlar kiralık evler üzerinde olmaktadır. Kiradaki bir evin sahibinin vefat etmesi durumunda o evin mülkiyet hakları miras payları oranında mirasçılara kalır. Böyle bir durumda ise mirasçılar çeşitli tasarruflarda bulunmayı talep edebilirler. Peki miras kalan bir evin hukuki durumu nedir? Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?
MİRAS KALAN EVDE KİRACI VARSA SÜREÇ NASIL İŞLER?
Miras kalan bir evde kiracı bulunuyorsa bu evin mülkiyet sahibinin el değiştirmesi kiracı açısında radikal sonuçlar getirmemektedir. Evin sahibi değişmiştir ama kira sözleşmesi üzerinden herhangi bir değişiklik olmaz. Devam eden bir kira sözleşmesi varsa bu sözleşme geçerliliğini aynı şekilde sürdürür. Miras kalan evde kiracının durumu bu açıdan değerlendirildiğinde kiracıların evden çıkarılmaları oldukça güçtür.
Miras yoluyla ev sahibinin değişmiş olması hukuken mirasçıları yeni ev sahibi statüsüne sokmaz. Satın alma yoluyla ev sahibi değiştiğinde kiracıyı evden çıkarma imkanı bulunabiliyor. ANcak miras yoluyla yapılan bu değişiklik aynı şekilde değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla mirasçılar kiracının varlığını sürdürmelerine ve kira alacaklarını aynı şekilde tahsil etmeyi sürdürürler.
KİRACI KİRAYI NASIL ÖDER?
Bir evin birden fazla kişiye miras kalması durumunda kiracının kirayı nasıl ödeyeceği de merak ediliyor. Bu durumda mirasçıların kiracılarla iletişime geçmeleri gerekiyor. Eğer mirasçılar arasında anlaşmazlık yok ise bir kişi diğer mirasçıları da temsilen kirayı tahsil ederek miras payları oranında kira gelirini paylaştırabilir. Ancak anlaşmazlık varsa bu sefer devreye mahkeme girebilir. Mahkeme tarafından bir hesap açtırılarak kira gelirinin o hesaba ödenmesi sağlanır. Ardından ise o hesaptan kira geliri paylaştırılır. Kiracı açısında bu kira ödemesinde herhangi bir değişiklik de olmaz.
Kaynak:emlak365. com