Müşteriler konut kredisi kullandıklarında ödemiş oldukları ücretleri nasıl iade alabileceklerine ilişkin uygulamada olan hükümleri merak ediyorlar. İşte ödenen ücretlerin alınabilmesi için geçerli başvuru yolları.
KONUT KREDİSİ MASRAFLARI NELER?
Konut kredisi kullanarak kendi evini alanlar için bir takım masraf ödemeleri mevcut. Bu ödemeler kullanılacak kredi tutarına bağlı olarak değişir. Ödenen en yüksek masraf ödemesi ise ekspertiz ücreti ile kredi tahsis tutarıdır. Kredi tahsis tutarı BDDK'nın hükümleri kapsamında yasal olup bankalar o parayı alma hakkına sahipler ve iade edilmez. Ancak ekspertiz ücreti için durum değişiyor.
Ekspertiz ücreti: Konut kredisi kullanımlarında, bankanın vereceği kredi limitinin hesaplanması için evin değerinin belirlenmesi için gerçekleştirilen çalışma için ödenen ücrettir. Ekspertiz ücreti 2022 yılında 1.500 TL olarak ödenirken geçmiş yıllarda 1250 TL, 1100 TL gibi ödemeler yapıldı.
Kredi tahsis ücreti: Kredi tahsis ücreti çekilen kredi tutarının binde 5'i oranında kesilir. Yasal olan ödeme 100.000 TL için 500 TL'dir.
İpotek tesis ücreti: Kredili konut alımlarında bankalar alınan evi teminat olarak alırlar. Bu kapsamda ev üzerinde ipotek konulur. Bu ücret müşteriler tarafından ödenir. Ödemeler ortalama 250 TL ie 350 TL arasındadır.
Sigorta masrafları: Ev alacaklar yüksek limitle kullanılan krediler için konut sigortası, hayat sigortası, DASK masrafları öderler.
EKSPERTİZ ÜCRETİ İADESİ NASIL OLUR?
Ekspertiz ücreti iadesi tek bir şekilde mümkün olur. Ekspertiz çalışmasını gerçekleştiren firma, konut kredisi kullanan kişi adına fatura kesmek bankada bu faturayı kredi çeken kişiye vermek zorunda. Eğer bankadan bu fatura verilmemişse ekspertiz ücreti tüketici hakem heyetine gidilerek alınabilir.
Kaynak:emlak365. com