Ev sahiplerinin Mart ayında kiracılarına yapabilecekleri tavan zam oranı için merakla beklenen TÜİK TEFE TÜFE Şubat ayı enflasyonu açıklandı. Şubat 2022 enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda ev sahiplerinin Şubat ayı sonu itibari ile kira sözleşmesi sona eren ve Mart ayından itibaren zamlı kira ödemeye başlayacak olan kiracılarına uygulayabilecekleri tavan zam oranı rakamı olarak uygulanacak.
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ev sahipleri kiracılarına 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden zam yapıyordu. Ancak enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile kiracıların mağduriyet yaşamalarını engellemek adına hükümet tarafından kanun değişikliği yapılmış ve bu rakam ÜFE yerine nispeten daha düşük olarak gelen 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı.
SON DAKİKA: TÜİK TEFE TÜFE ŞUBAT 2022 ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!
TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,98 artış gerçekleşti.
MART 2022 KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI!
TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon raporu ile milyonlarca ev sahibi ve kiracının da merakla beklemiş olduğu Mart ayı kira artış oranı 2022 ilan edilmiş oldu. TÜİK enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yani Mart 2022 resmi kira artış oranı rakamı yüzde 25,98 oldu.
2022 MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Mart 2022 Kira Artış Oranı: % 25,98
Mart Ayı Kira Zammı Tutarı: 259,80 TL
Mart Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.259,80 TL
EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR, YASAL ZAM SINIRI NEDİR?
Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş kiralık ev fiyatlarına da yansımış, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeni ile yıkılan bina sayısının artması, bir yandan mülteci göçü, bir yandan da ekonomik dalgalanma nedeni ile yeni konut üretiminin azalması ile hem boş kiralık ev bulmak zorlaşmış hem de kiralık ev fiyatları rekor seviyeye yükselmişti.
Süreçte ne yazık ki pek çok kiracı mağdur olmuş, boş kiralık ev bulmakta zorlanan kiracılar kadar ucuz kiralık evlerde oturan kiracılar da mağdur olmuş ve ev sahiplerinin baskıları ile karşı karşıya kalmıştı. Yasal olarak ev sahipleri kiracılarına en fazla o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kadar zam yapma hakkına sahip bulunuyor.
EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPAR, İŞYERİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE KADAR?
Kanunen ev sahipleri kira sözleşmesi içerisinde aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa yılda 1 kere kira sözleşmesi tarihi dolduğu anda zam yapma hakkında sahiptir. İşyeri sahipleri içinde kira artışı zam oranı hesaplamasında aynı kural uygulanmakta olup yapılan yasal düzenleme ile işyeri kira sözleşmesi zammı serbestisi kuralı kaldırılmış, 12 aylık TÜFE ortalaması hesaplaması kullanılmaya başlanmıştır. Yani işyeri sahipleri ve kiracıları da yukarıda yer alan hesaplama üzerinden zam hesaplaması gerçekleştirecekler.
Kaynak:emlak365. com