Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Noterde Yapılmazsa Geçersiz Mi Olur?

21 Mart 2022

Türkiye’de arsa sahibi vatandaşların mülklerinin üzerinde bina yaptırmak istediklerinde en çok tercih edilen yol bir müteahhit ile kat karşılığı anlaşmaktır. Bu anlaşma her iki taraf için de kazanç sağlamaktadır. Arsa sahibi inşaat maliyetlerinden ve inşaat işinden kurtulmakta, müteahhit ise arsa maliyeti olarak nakit çıkışı yapmadan inşaat yapma imkanı bulmaktadır. Ancak tarafların kat karşılığı inşaat yaptırma konusunda anlaşmalarında bazı hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunun en kritik olanı ise yasaların uygun gördüğü bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmaktır.

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile tarafların o inşaat neticesinde sağlayacakları faydalar resmi bir şekilde belgelendirilmektedir. Müteahhitin arsa sahibine hangi bağımsız bölümleri vereceği, o bağımsız bölümlerin ne zaman teslim edileceği, inşaat yapımında hangi kalite malzemelerin kullanılacağı gibi bilgiler taraflarsa kesin hüküm altına alınır. Ancak bu sözleşmelerin geçerli olabilmeleri için her iki tarafın imzası yeterli olmamaktadır. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde tarafların diğer tarafa karşı hak iddia edebilmeleri için bu sözleşmelerin noterde yapılmaları gerekmektedir. Ancak burada da çok önemli bir ayrıntı vardır. Eğer taraflar kendi aralarında bir sözleşme düzenler ve bunu noterde yazdırıp altına da imza atarlarsa bu sözleşme de kanunen geçerli sayılmamaktadır. Bu yapılan sözleşme ile alakalı Yargıtay’ın verdiği emsal karara göre tarafların birbirlerine karşı yükümlülükleri oluşmamıştır.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için taraflar beraberce notere giderek rızalarını beyan etmelidirler. Bu beyanlar üzerinden noter tarafından bir sözleşme düzenlenir. Bu resmi düzenleme ile tarafların detaylara dair en küçük fikir ayrılığı kalmaz. Her bir maddenin net olduğu bu sözleşmenin imzalanması ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi hukuken geçerli bir şekilde kurulmuş olur. Taraflar ileride bir anlaşmazlık yaşamaları durumunda bu sözleşme ile kendilerini güvence altına alırlar. 

 

Kaynak:emlak365. com

Yorumlar

©2015-2024 | Gayrimenkulcu.com Tüm Hakları Saklıdır.